אמצעי מניעה – לשעת הצורך
הם פה כדי לעזור לנו לנשום, לרווח, לאסוף, להעמיק את היש.
אבל לפעמים אמצעי מניעה גם מפריעים ומרחיקים
אנחנו עלולים לשלם עליהם מחיר אישי וזוגי.
אז סיכום קצר על האמצעים השונים. מדובר בתקציר, וכל מי שרוצה לקבל מידע מדויק עבורה, הן באופן הלכתי, הן ברמת הידע והבריאות, ממליצה מאוד לפנות לנשות מקצוע עם מודעות מינית ונשית. עבור כל אישה מאזן היתרונות והחסרונות שונה, ולכן ההחלטה הסופית איזה אמצעי הכי נכון שונה מאחת לאחת. כמו כן, כל גוף מגיב אחרת לאמצעים השונים. שימי לב לצרכים האישיים שלך, ושלכם כזוג, כדי לדעת מה משמעותי יותר ומה פחות עבורך ועבורכם.
* אמצעי מניעה מקומיים
אלו אמצעי מניעה שצריך לשים באופן מקומי, בכל פעם לפני קיום יחסים.
המרכזיים: דיאפרגמה. קאפ סיליקון שאישה מכניסה לגופה כל פעם לפני קיום היחסים. את הדיאפרגמה צריך לרכוש אצל מתאימת דיאפרגמה מוסמכת, שמודדת ומתאימה את הגודל הנכון, וכן מלמדת איך להשתמש באופן יעיל. רשימה זמינה נמצאת באינטרנט. להתאמה מומלץ ללכת לאישה המתמחה בתחום, ולא לרופא נשים רגיל.
לרמת יעילות מירבית, חובה להשתמש בדיאפרגמה יחד עם קוטל זרע (ג'ל או שקפים).
את הדיאפרגמה צריך להשאיר בגוף למשך כמה שעות לאחר קיום היחסים.
VCF – שקפים קטנים (כמו דפי ממו) שמקפלים ומכניסים לנרתיק כל פעם לפני קיום היחסים. ניתן לרכוש בפארמים, ללא מרשם. עולים כ-8 ש"ח לשקף. נמס לבד בתוך הגוף – לא צריך להוציא אחרי.
יש עוד, כגון ספוגיות, נרות וכו' – לרכישה ללא מרשם רופא.
יתרונות מרכזיים: הכי פחות תופעות לוואי! אמצעי המניעה הללו הם מקומיים, ולכן לא מתערבים בתהליך ההורמונלי, לא משפיע על דימום, על חשק או על מיגרנות. הכי טבעי לגוף, מינימום התערבות.
חסרונות מרכזיים: פגיעה בספונטניות. צריך לזכור לקחת, לנסיעות, לשבתות וכו'. לפעמים לעצור באמצע הזרימה כדי לשים.
אחוזי המניעה לא הכי גבוהים. של דיאפרגמה בשימוש יעיל בערך 96%, של האחרים – הרבה פחות. המחקרים על אמצעי המניעה הללו דלים מאוד ולכן קשה לדבר על יעילות.
(גם קונדום הוא אמצעי מניעה מקומי, על פי רוב השימוש בו מורכב מבחינה הלכתית. למי שאינו שומר הלכה, זהו אמצעי מניעה יעיל באופן יחסי והוא היחיד שמונע הידבקות במחלות מין – משמעותי מאוד לבני נוער. במקרים מסוימים ולפי רבנים מסוימים מתאפשר גם לזוגות שומרי הלכה).
* גלולות.
גלולות מתערבות בתהליך המחזורי ומונעות את קיומו של הביוץ.
סוגים מרכזיים: גלולות רגילות (משולבות) – יש בהן שילוב של כמה הורמונים. נלקחות באופן יומיומי. ניתן לחבר חפיסות ובכך להאריך את תקופת ההיתר.
גלולות הנקה – מבוססות על הורמון אחד. אצל נשים רבות גלולות ההנקה מייצרות דימומים וכתמים. את גלולות ההנקה חשוב להקפיד לקחת באותה שעה בכל יום.
אמצעים הורמונליים נוספים – נובה רינג (טבעת המוכנסת לנרתיק) וכן אוורה (מדבקה על העור) או זריקה. אלו אמצעים הורמונליים שלא נלקחים על בסיס יומי, אלא מוחדרים לגוף פעם אחת בחודש ונשארים שם למשך שלושה שבועות. הם מפרישים לבד הורמונים בכל יום אל תוך הגוף.
כל אישה מגיבה אחרת לגלולות שונות, יש תקופת הסתגלות ואפשר לנסות כמה סוגים עד שמוצאים את סוג הגלולה עם הכי פחות תופעות לוואי עבורך.
(גלולת היום שאחרי – למקרי חרום בהם היה קיום יחסים ללא שימוש באמצעי מניעה. ניתן לרכישה בכל פארם ללא מרשם רופא. ככל שלוקחים יותר סמוך לקיום היחסים כך אחוזי המניעה עולים עד 72 שעות לאחר קיום היחסים. לא מיועד כאמצעי מניעה קבוע).
יתרונות: אחוזי מניעה הכי גבוהים! גלולות הן אמצעי מניעה הכי יעיל שעולם הרפואה מכיר, ולכן רופאי נשים מאוד אוהבים אותו. זהו אמצעי המניעה המומלץ ביותר (כמעט באוטומטיות) על ידי רופאי הנשים.
יכולת לחבר חפיסות – משמעותי מאוד לנשים שהאיש שלהן בצבא, או לנשים שתקופת האיסור מורכבת להן במיוחד מסיבות שונות.
חסרונות: מתערב בתהליך ההורמונלי של הגוף. כל הגלולות מכל הסוגים משפיעות על חשק מיני ועלולות לאתגר אותו. כל אישה מגיבה לגלולות אחרת, ולכן לא כל הנשים חשות ירידה בחשק בעקבות גלולות. עם זאת נשים רבות סובלות מאובדן חשק מיני בעקבות נטילת גלולות, ולא תמיד יודעות לשייך את הירידה בחשק לנטילת הגלולות.
גלולות יכולות גם להשפיע על מצבי רוח, התפרצויות ותחושת מרחק מעצמי.
הגלולות מונעות את התהליך המחזורי, שהוא חלק מהאפיון הנשי. התהליך המחזורי טומן בחובו מסע פנימי הורמונלי, שיש בו הזמנה להשתנות ויצירתיות. המחזוריות מתחזקת קצב פנימי, שלהתרחקות ממנו יכול להיות מחיר רגשי נשי.
אחוזי מניעה: 99%.
*התקנים
התקן תוך רחמי – התקן המוחדר לתוך הרחם על ידי רופא, ונשאר שם עד שרוצים להפסיק את המניעה. (אפשר במשך שנים).
סוגים מרכזיים:
התקן נחושת – מוחדר באופן חד פעמי, משנה את הסביבה החומצית של הרחם ומשפיע גם מכנית על היכולת להיכנס להריון.
התקן הורמונלי – התקן שנמצא בתוך הרחם ומפריש כמות קטנה של הורמונים בכל יום. כמות זו מונעת הריון, אך פחות משפיעה על התהליך ההורמונלי הנשי מאשר גלולות. לנשים רבות מפחית את ימי הדימום עד העלמה מלאה של הוסת.
(יש סוגים נוספים של התקנים כגון התקן כדורי וכו', שכפי הידוע לי טרם נחקרו באופן מספק מבחינה מדעית)
יש חוטים שיוצאים מההתקן ויוצאים לתוך הנרתיק. לפעמים עלול להפריע בזמן קיום יחסים, אפשר לבקש לקצר אותם.
יתרונות: שגר ושכח. את ההתקן מחדירים פעם אחת על ידי רופא הנשים, ואחר כך אין צורך להתעסק יותר במניעה. רצוי לבצע בדיקת אולטרסאונד פעם בשנה כדי לוודא שההתקן נמצא במקום הנכון.
לנשים בסוף שלב הילודה התקן הורמונלי מפחית פעמים רבות את ימי האיסור.
חסרונות: יש נשים שסובלות מדימומים בעקבות החדרת התקן. תקופת ההסתגלות של ההתקן ההורמונלי עלולה להיות מספר חודשים של דימום.
יש נשים שהחדרת התקן נחושת מאריכה את ימי הוסת שלהן, ומשום כך זהו אמצעי שפחות מומלץ לנשים בעלות וסת ארוכה.
התקן תוך רחמי לא מונע הריון חוץ רחמי, ועל פי חלק מהמחקרים אף מעלה את הסיכוי להריון כזה, אך זהו לא נתון מובהק.
אחוזי מניעה: 98%.
הערות חשובות
- שיטות לזיהוי הימים הפוריים:
שיטת המודעות לפוריות – שיטה להכרות עם המחזוריות הנשית וזיהוי עצמי של הימים הפוריים. על ידי לימוד השיטה ניתן להשתמש באמצעי מניעה מקומיים רק בימים הפוריים בהם יש סיכוי להיכנס להריון, ולא כל החודש.
דייזי – מכשיר שלומד את המחזוריות הנשית האישית שלך, ומזהה באופן כמעט מדויק את הימים הפוריים. כמעט מדוייק כי אנחנו יצורות משתנות ומשונות שאי אפשר תמיד לצפות.
שיטות אלו נפלאות כשיטות הכרות ומודעות נשית, אך לרוב נצרך אמצעי מניעה אחר בשביל הימים הפוריים.
שיטות אלו עוזרות גם להיכנס להריון, ולא רק למניעת הריון.
- הנקה:
לא מונעת הריון. אצל נשים רבות החודשים הראשונים של ההנקה, אם ההנקה מלאה, מפחיתים משמעותית את הסיכוי להיכנס להריון. לכן יש נשים שבוחרות בחודשים אלו לקחת אמצעי מניעה שסיכויי המניעה שלו אינם גבוהים, כגון אמצעי מניעה מקומיים, אך ביחד עם ההנקה מגיעים לאחוזים גבוהים. בכך הן מפחיתות את תופעות הלוואי שיכולות להקשות על תקופה מיוחדת זו.
כל אישה וכל זוג חווים כל אמצעי מניעה באופן שונה. ולכן אני ממליצה להמנע מאמירות של "זה האמצעי מניעה המושלם!!" "אני נכנסתי להריון עם **, עזבו זה לא יעיל". חשוב מאוד מבט על שבוחן הרבה נשים, ולא לבחון רק מקרה ספציפי.
שיהיה מסע אישי, נשי וזוגי נכון ובריא
ואגירת כוחות מצמיחה ומשמחת.
מאור קפלן